Ўқувчи таомномаси: мактаб ошхоналари учун тавсиялар

Маълумки, ўқувчининг аксарият вақти мактабда ўтади. Шу боис, у иккинчи нонушта, тушлик, кечки тамаддини мактаб буфетида қилишига тўғри келади. 

altАлбатта, таом ўқувчига тетиклик ва қувват бахш этиши керак. Негаки, ўқиш давомида бола тез толиқади. Ўқувчини тетиклантирувчи, унинг ақлан ва жиснонан соғлом ўсиши учун рациони қандай таомномадан иборат бўлиши керак?

Афсуски, аксарият мактаб буфетларида сомса, қуймоқ, булочка каби тамадди маҳсулотлардан бўлак ҳеч нарса йўқ. Ваҳоланки, бу маҳсулотлар ўқувчи организмининг зарур озуқа ва микроэлементларга бўлган эҳиёжини қондира олмайди. 2010 йилда Вазирлар Маҳкамаси томонидан ишлаб чиқилган ўқувчи истеъмол қилиши лозим маҳсулотлар жадвалини мактаб ошхонаси ходимларига ҳавола этишни лозим топдик.

Таомлар номи

Таомнинг ҳажми        (1 кишига)

Оқсил

Ёғ

Углевод

Энергетик қиймати

Буфет маҳсулотлари

1.

Пишлоқли

бутерброд

20

5,2

5,4

0,1

70,4

2.

Сариёғли бутерброд

10

0,1

8,3

0,1

74,8

3.

Ярим дудуланган колбасали бутерброд 

30

5,2

11,7

0,1

78,9

4.

Джемли ватрушка

75

5,1

7,7

33,8

238,6

5.

Творогли ватрушка

75

7,9

8,2

24,8

215,5

6.

 Пишлоқли ватрушка

75

9,3

10,9

24,6

244,5

7.

Гуруч ва тухумли

пирожка

75

4,8

4,6

29,7

188,0

8.

Олмали пирожка

75

4,9

8,0

28,1

217,1

9.

Картошкали пирожка

75

5,1

7,8

30,1

241,5

10.

Карамли пирожка

75

4,1

6,9

27,5

211,2

11.

Ошқовоқли пирожка

75

4,9

8,5

28,1

225,1

12.

Джемли пирожка

75

5,1

7,7

33,8

238,6

13.

Колбаса маҳсулотлари

(сосиска)

100

15,7

21,6

0,1

240,1

14

Джем

30

0,2

0,0

20,6

79,5

15.

Буғдой нони

120

9,3

3,2

63,9

327,6

16.

Жавдари нон

60

3,5

0,6

26,7

113,4

17.

Булочка

150

19,1

13,3

20,7

287,6

18.

Қуйилтирилган сут

(шакарли)

20

1,4

1,7

11,1

65,6

19.

   Кондитер

маҳсулотлари

25

2,4

4,9

15,1

110,5

20.

Мева ва полиз

маҳсулотлари

180

0,7

0,7

18,2

83,4

Ичимликлар

1.

Қатиқ

125

4,0

4,0

12,3

107,5

2.

Кисель

200

0,0

0,0

19,6

80,0

3.

Сутли какао

200

6,0

6,2

23,1

170,6

4.

  Қуруқ мева

қайнатмаси

200

0,6

0,0

22,6

88,7

5.

Ширин чой

200

0,1

0,0

14,0

53,1

6.

Мевали компот

200

0,1

0,1

17,9

69,4

7.

Сут

200

5,6

6,5

8,2

112,0

8.

Мева шарбати

200

1,0

0,2

20,2

92,0

9.

Наматак қайнатмаси

200

0,7

0,3

25,6

117,4

Салатлар

1.

Бодрингли салат

100

 

0,9

6,4

2,9

24,7

2.

Карамли салат

100

1,2

6,4

7,7

93,1

3.

Сабзили салат

100

1,1

6,4

17,6

130,6

4.

Қизилчали салат

100

0,5

2,1

19,7

64,8

5.

Помидорли салат

100

0,6

3,7

2,5

46,4

6.

Турпли салат

100

1,3

5,9

15,6

96,4

7.

Редискали салат

100

0,9

4,8

14,9

89,3

I-таомлар

1.

Карам шўрва

300

7,9

5,4

9,2

182,1

2.

  Картошкали суюқ

овқат

300

3,4

5,3

23,0

180,0

3.

 Нўхотли суюқ овқат

300

8,6

3,1

24,2

174,4

4.

Макарон шўрва

300

5,4

3,5

21,0

148,8

5.

Мастава

300

7,1

6,6

30,4

228,1

6.

Угра

300

6,4

4,1

24,0

168,5

II-таомлар

1.

 

 

Қайнатилган гўшт,

димланган картошка

билан

250

20,6

18,7

21,7

350,2

2.

Димланган карам

150

3,2

6,7

7,0

120,5

3.

 

Картошка пюреси

150

3,3

4,7

8,0

123,9

4.

Мол гўштида котлета

100

15,5

9,9

5,0

181,0

5.

Гуляш

100

14,2

14,1

3,2

198,2

6.

 Картошка ва сабзавотлар димламаси

150

3,0

9,4

15,5

167,4

7.

Қайнатилган мол гўшти

100

31,7

12,9

0,0

235,7

8.

Карам дўлма

200

14,6

14,6

18,8

266,4

9.

Қайнатилган товуқ

гўшти

100

22,3

14,2

0,0

232,5

10.

Қовурма

250

13,3

13,6

24,3

304,7

11.

 Қайнатилган гуруч

150

3,5

6,6

27,4

208,7

12.

 Сабзавот билан димлаб пиширилган гуруч

150

3,4

2,9

24,5

161,5

13.

Картошка қайнатилган ва духовкада пиширилган

150

3,5

4,3

23,0

173,4

14.

Оладьи

120

8,0

8,3

53,0

306,2

15.

Омлет

100

7,8

9,1

3,2

124,9

16.

Қайнатилган макарон

150

5,9

8,1

31,3

229,8

17.

Гречка бўтқаси

150

8,5

7,2

41,2

270,5

18.

Сутли гуручли бўтқа

250

7,9

12,7

32,9

279,0

19.

 

Сутли манкали бўтқа

250

7,5

10,3

32,6

258,4

29.11.2014 | 1664

Бўлишиш:

Поделиться

Шарҳлар (0)
 
Фикр қолдириш учун сайтга Киринг
Инфографика